Izbira formata na projekcijskem platnu ter projektor

Na vprašanje projekcije je zelo enostavno odgovoriti, če si znate zastaviti prava vprašanja.

Izbor projekcijskega platna – namen vaše projekcije oziroma – kaj boste večinoma gledali?

  1. Excel, word, powerpoint ali slike? Potem je optimalna izbira projektor z resolucijo XGA, ter platno v 4:3 formatu – predstavlja cenejšo možnost.
  2. Priklop na prenosnik? Potem je optimalna izbira projektor z resolucijo WXGA, ter platno v 16:10 formatu.
  3. Filmi, internet ali večpredstavnostne vsebine? Potem je optimalna izbira projektor z resolucijo Full HD, ter platno v 16:9 formatu.

Kaj pa če imate že kupljen projektor?

Nič narobe. Prižgite ga na mestu, kjer ga želite imeti in izmerite sliko. Throw Ratio projektorja (podatek iz njegovih tehničnih specifikacij) vam pove kako velika je projicirana slika na določeni razdalji in je odvisna od leče projektorja (optična zmogljivost). Projektor ni priporočljivo postaviti pod prevelik kot glede na platno, ker tako zgubljate resolucijo, velikost slike je optimalna brez uporabe digitalnih prilagoditev (trapezoidni popravek slike je digitalna korekcija).

Kaj je Rolo? – rešitev za prikaz slike, da se projekcijska površina razvije, ko je to potrebno, in skrije, ko  temu ni tako. Danes je večina uporabnikov seznanjena z rolo projekcijskimi platni, saj so ta nameščena na kar nekaj mestih: kar imenujemo rolo, je projekcijsko platno, ki je trajno nameščeno na steno ali strop, vendar se projekcijska površina lahko zvije v ohišje, ko ga ne potrebujete. Rolo projekcijska platna so običajno nameščena na ali znotraj stropne konstrukcije teri na steni, na voljo pa sta dve izvedbi; vzmetno samonavijalni rolo ali z takšno z elektro pogonom (motorizirano).

Rolo platna so največkrat uporabljena na mestih, kjer je potrebno zaščiti platno, kadar ni v uporabi ali pa če ni na voljo dovolj velike projekcijske površine (table, okno, slike ipd…) ali pa je celo zaželjena skritost celotne projekcijske opreme.

Višina spodnjega roba platna naj bo med 90 – 125 cm.

Za pravilno odločitev nakupa določenega formata, je treba določiti optimalno velikost zaslona za vsako posamezno sobo. Posebni pogoji projekcijskega okolja lahko zahtevajo tudi zelo specifične dimenzije zaslona (W = širina in H = višina). Če so za projicirano površino okna, kupite rolo projekcijsko platno s črnim ozadjem, drugače lahko tudi fiksno projekcijsko platno v okvirju (ker je napeto in zato nima neravnin).

Nič od tega? Ocenite prostor, je svetel ali temen in kako velik je (dolžina = velikost platna, širina = kot gledanja).

W = širina in H = višina

Izbor samega projekcijskega platna.

Pri izboru platna se skoraj nujno pojavi vprašanje v smislu, kaj je bilo prej? Kura ali jajce. Če že imate projektor potem izbor platna prilagodite velikosti slike, ki jo projektor projicira na določeni točki, če pa se še niste odločili za nobeno od obeh stvari, potem gre poenostavljeno takole (ni mišljeno za projekcijo v hišnemu kinu):

Poenostavljeno je PROJEKCIJA v osnovi vprašanje namembnosti in s tem povezanim formatom. Ker je projektor dražji del opreme se format projekcijskega platna prilagodi prvemu (kadar prostor ni osnovna omejitev).

Primer podatkov za izbrano resolucijo projektorja

LOČLJIVOST (RESOLUCIJA) PROJEKTORJA

Prikaz velikosti slike glede na izbran projektor

– XGA in SVGA resoluciji projektorja ustreza 4:3 format projekcijskega platna (Projektor z SVGA resolucijo [800×600 pikslov] je najcenejša alternativa, slika pa je pri opazovanju od blizu hitreje zrnata kot pri XGA resoluciji); XGA = 1024 x 768 svetlobnih točk, SVGA 800 x 600
– WXGA resoluciji projektorja (1280×800 pikslov) ustreza 16:10 formatprojekcijskega platna in je primeren za priklop na prenosnik s širokim zaslonom, saj omogoča 20% širšo sliko kot je ta pri XGA resoluciji;
– Full HD resoluciji projektorja (1920×1080 pikslov) ustreza 16:9 format projekcijskega platna

Opisane so najbolj priljubljene možnosti, obstajajo pa tudi druge…

Pri projektorju sta od same resolucije bolj pomembna njegova svetilnost, merjena v ANSI lumnih, ter kontrast (za naravne barve). Pri projektorjih za hišni kino pa je pomemben čim večji kontrast za prikazovanje palete črnih odtenkov na sliki.

Svetlost slike na projekcijskemu platnu je merjena v lux-ih. Za optimalno projekcijo je dobro, da je slika na projekcijskem platnu 5x svetlejša od okolice, ali še celo bolje, več kot 10:1. Poenostavljeno je normalna svetlost prostora v konferenčnih sobah cca 100 lux-ov, projicirana slika je tako priporočljivo svetla vsaj 1000 lux-ov.

Lux = [svetilnost projektorja (ANSI lumen) x Gain projekcijskega platna] : projekcijska površina v m2

Temnejša soba ima tako približno Lux = 100, normalno svetla pa 400 (sonce je potrebno vedno zatemniti!).

Bodite pozorni tudi na projekcijsko razmerje, angl. T.R. ali Throw Ratio, ki pomeni oddaljenost projektorja od projekcijskega platna, odvisno pa je od koeficienta in širine platna (željena velikost slike). Če ste za optimalne pogoje določili projekcijsko platno z merami 200×150 cm, potem bo oddaljenost projektorja pri projekcijskemu razmerju  s koeficientom med 1.5 in 2 nekje med 3 in 4-imi metri!

PLATNA

Poenostavljeno je velikost projekcijskega platna odvisna od velikosti prostora projekcije. Torej:

a) projekcija večinoma samo z nekaj gledalci (slika čez določeno mejo [bližino] postaja vedno bolj zrnata) ali pa 

b) bo prostor pri projekciji ponavadi polno zaseden. Spodaj so zapisana splošna priporočila, ki še imajo manjši odstotek rezerve.

1:1 FORMAT projekcijskega platna (širina=višina)
a) ŠIRINA platna je razdalja do prve vrste gledalcev deljeno z 2 (XGA projektor)
b) VIŠINA platna je dolžina prostora deljeno s 6 (grafoskop, diaprojektor)
Za platno 200 x 200 cm je prostor dolg največ 12 m (če je v celoti izkoriščena višina proj. platna z grafoskopom ali diaprojektorjem), gledalci pa niso bližje od 4 m (XGA projektor).

4:3 FORMAT projekcijskega platna (širina : 1.33 = višina) za XGA resolucijo projektorja (1024×768 pikslov – svetlobnih točk iz katerih je sestavljena projicirana slika)
a) ŠIRINA platna je razdalja do prve vrste gledalcev deljeno z 2 (SVGA resolucija 2.5)
b) VIŠINA platna je dolžina prostora deljeno s 6
Za platno 200 x 150 cm je prostor dolg največ 9 m, gledalci niso bližje od 4 m (SVGA ne bližje od 5 m).

16:10 FORMAT projekcijskega platna (širina : 1.6 = višina) za WXGA resolucijo projektorja (1280×800 pikslov)
a) ŠIRINA platna je razdalja do prve vrste gledalcev deljeno z 1.6
b) VIŠINA platna je dolžina prostora deljeno s 6
Za platno 240 x 150 cm je prostor dolg največ 9 m, gledalci niso bližje od 3.84 m.

16:9 FORMAT projekcijskega platna (širina : 1.77 = višina)
Full HD resolucija projektorja (1920×1080 pikslov)
a) ŠIRINA platna je razdalja do prve vrste gledalcev deljeno z 1.4
b) VIŠINA platna je dolžina prostora deljeno s 6
Za platno 280 x 158 cm je prostor dolg največ 9.5 m, gledalci niso bližje od 3.92 m.

SPODNJI ROB PLATNA je pri sedečemu občinstvu (več vrst) 125 cm od tal, pri stoječemu pa vsaj 160. V hišnemu kinu ali za posameznega gledalca je oddaljenost od tal med 60 in 90 cm.