Projekcijsko platno – ročni rolo ali motorni pogon?

Izbira ustreznega projekcijskega platna je pomemben korak pri načrtovanju vašega domačega kina ali konferenčne sobe.

Stensko stropna platna so na voljo v treh opcijskih načinih spuščanja in zvijanja.

Ročni rolo, ročni rolo s funkcijo »soft-lift« in motorni pogon.

Projekcijsko platno – ročni rolo ali motorni pogon? Kateri je torej najbolj optimalen?

Ročni Rolo – rešitev za prikaz slike, da se projekcijska površina razvije, ko je to potrebno, in skrije, ko  temu ni tako. Danes je večina uporabnikov seznanjena z rolo projekcijskimi platni, saj so ta nameščena na kar nekaj mestih: kar imenujemo rolo, je projekcijsko platno, ki je trajno nameščeno na steno ali strop, vendar se projekcijska površina lahko zvije v ohišje, ko ga ne potrebujete.

Rolo projekcijska platna so običajno nameščena na ali znotraj stropne konstrukcije ter na steni.

Rolo platna so največkrat uporabljena na mestih, kjer je potrebno zaščiti platno, kadar ni v uporabi ali pa če ni na voljo dovolj velike projekcijske površine (table, okno, slike ipd…) ali pa je celo zaželjena skritost celotne projekcijske opreme.

Višina spodnjega roba platna naj bo med 90 – 125 cm.

Ročno rolo – poglejmo prednosti

So stroškovno učinkoviti. Ena najopaznejših prednosti pri ročnemu roloju je njihova cenovna dostopnost. Običajno so veliko ugodnejši od motornih ali fiksnih platen. Zaradi tega so privlačna izbira za »price-preformance« usmerjene kupce.

Enostavna montaža

Namestitev ročnega projekcijskega platna je enostavna in ne zahteva strokovne montaže ali pomoči. Praviloma ga lahko sami montirate na želeno steno ali strop.

Vir napajanja ni potreben

V nasprotju z električnimi platni, ročna platna ne potrebujejo električnega napajanja. To je lahko še posebej uporabno v prostorih, kjer v bližini ni vtičnice ali če se želite izogniti kablovju.

Dolga življenska doba

Zaradi enostavne konstrukcije so ročna rolo platna pogosto bolj vzdržljiva.  Manj so tudi dovzetna za tehnične težave v primerjavi z platni na motorni pogon.

Projekcijska platna na ročni poteg so proračunu prijazna izbira. Namenjena so za posameznike, ki iščejo enostaven in cenovno dostopen način za izboljšanje domačega kina ali predstavitvene izkušnje.

Enostavna montaža, neodvisnost od vira energije in njihova vzdržljivost so očitne prednosti. Vendar se morate zavedati, da zahtevajo nekaj ročnega dela in imajo nekatere omejitve glede položaja in udobja. Izbira je na koncu odvisna od vaših individualnih potreb, proračuna in pripravljenosti za ročno upravljanje.

Rolo platna s funkcijo »soft-lift«

V principu gre za klasično rolo platno z dodano funkcijo mehkodvižnega mahanizma. Ta mehanizem olajša zvijanje platna v kaseto. Ko ste pripravljeni platno zviti v kaseto po končani projekciji, enostavno z enim potegom sporžite zavoro, ki samodejno zvije platno v kaseto. To je dodatno varovalo, da se platno po pomoti ne zabije v kaseto. Rolo platna s funkcijo »soft-lift« so odlična izbira za jave ustanove in za predavalnice z veliko različnih predavateljev. Ravno ta funkcija preprečuje mehanske poškobe navijalnega mehanizma v primeru nekontroliranega zvitja platna v kaseto.

Projekcijska platna na motorni pogon

V svetu domačega kina in profesionalne projekcijske tehnologije so motorizirana platna postala priljubljena in iskana.

Motorni pogoni ponujajo številne prednosti, a tudi nekatere pomisleke, ki jih morate upoštevati.

Priročno delovanje

Največja prednost motoriziranih zaslonov je nedvomno priročnost. S samo pritiskom na gumb lahko spustite ali dvignete platno, ne da bi se morali premakniti s kavča ali sedeža. To preprosto upravljanje znatno prispeva k udobju in prijaznosti do uporabnika. Električno delovanje je tudi nežno do blaga in mehanike pri navijanju in odvijanju.

Natančno pozicioniranje

Motorni pogon pogosto ponuja natančne možnosti upravljanja, ki omogoča nastavitev platna na točno želeno višino. To je še posebej uporabno pri uporabi različnih tipov formata ali razmerju stranic.

Prilagodljivost

Motorni pogon nudi veliko prilagodljivost pri namestitvi in ​​postavitvi. Lahko se namesti na strop, steno ali celo v posebne vgradne sisteme. To vam omogoča, da lahko kar najbolje izkoristite prostor in postavite platno točno tam, kjer ga potrebujete.

Narejeno po meri

Ena največjih prednosti motornega pogona je v projektih po meri. Dopušča možnost, da platno prilagodite natančnim zahtevam velikosti vašega prostora. Ne glede na to, ali gre za neobičajno velikost ali posebno razmerje stranic. Motorna platna lahko proizvajalec prilagodi vašim individualnim potrebam.

Prilagoditvene možnosti montaže omogočajo namestitev platna v strop ali kamorkoli drugam. Na izbiro so različni materiali za samo platno, odvisno od individualnih zahtev glede kakovosti slike in prostora. Ohišja lahko izberete v različnih barvah in zaključkih, da se harmonično prilegajo vaši notranji opremi.

Projekcijsko platno – ročni rolo ali motorni pogon? Zaključek

Platna na motorni pogon nedvomno ponujajo priročno in elegantno rešitev za domači kino ali poslovni prostor. Zaradi enostavnega upravljanja in natančnih možnosti pozicioniranja so privlačna izbira za zahtevne uporabnike.

Vendar pa morate biti pripravljeni sprejeti višjo nakupno ceno. Navsezadnje je izbira med motoriziranim in ročnim platnom odvisna od vaših individualnih potreb, proračuna in želje glede tehnologije.

Vir: reflecta.de