Uporaba magnetne table Piši-Briši

Uporaba magnetne table Piši-Briši – Kako pravilno očistimo belo površino?

Magnetna gobica za čiščenje table

PRINCIP PIŠI-BRIŠI

Uporaba magnetne table Piši-Briši – bele magnetne table so prišle na trg nekje v 60. letih prejšnjega stoletja, pri nas pa so se začele pojavljati v 90. letih skoraj povsod (takrat tudi začetki prodaje v našemu podjetju), doma, šoli ali pisarni. Z gladko površino omogočajo instantno brisanje suhobrisnih markerjev, ki se v sekundi ali dveh po uporabi posušijo v fin prah, ki ga s površine odstrani magnetna gobica s filcem za brisanje. Belina pisalne površine je torej odvisna od dveh faktorjev;

1. POROZNOSTI PISALNE POVRŠINE (vpojnosti sušečega se črnila v pisalno površino, preden se dokončno posuši, zato je v črnilu tudi maščoba, ki naredi tanek film med tablo in črnilom v postopku sušenja) ter,

2. MOČI BRISANJA FILCA magnetne gobice, ki je dostikrat že zaradi nekakovostnega umetnega filca pri brisanju nesposoben absorbirati maščobne lise markerja, ko pa se filc gobice zaradi brisanja prahu umaže, je ta še toliko slabša. Zaradi obeh faktorjev na belih magnetnih tablah pri uporabi bolj ali manj nastajajo SENCE MARKERJEV.

Danes so bele table na voljo v različnih velikostih – od ročnih tablic do velikosti celih sten (modularne zasnove). Z uporabo markerjev za suho brisanje so odlične za lahkoten potek dela, dokler ne ostanejo sledi preteklih zapisov in risb preveč moteči. Obstajajo številna namenska čistila, ki uspešno očistijo površino glede na vrsto table in njeno starost.

Zaradi beline jih marsikdo zamenja za kopalniško keramiko in uporabi čistilo z abrazivnimi sredstvi, ko svetleča lakirana tabla matira postane Piši-Briši funkcija nemogoča, zato si takrat lahko edino še pomagate s folijo, barvami ipd.

TIPI PISALNIH POVRŠIN:

1. STEKLENE TABLE: so laminirane steklene plošče z morebitno jekleno površino na zadnji strani (za uporabo magnetov), veljajo za vrhunske table na trgu, izdelane so iz kaljenega stekla. Ob pravilni rabi so praktično doživljenske. Čeprav je ravno ta tip tabel praviloma najdražji, na njih markerji in gobice ne bodo puščali črt ali sledov prejšnje uporabe. Steklena površina je neporozna in tako ni občutljiva na različna čistila, najbolj pogosto pa se uporablja čistilo za stekla. Kljub vsemu priporočamo namensko čistilo za bele table. Garancija na Piši-Briši funkcijo pri steklenih tablah je običajno 25 let.

2. Emajlirane table: so izdelane iz jekla z belo »keramično« prevleko (gre za posebno barvo z delci stekla, ki so odporni na visoko temperaturo pri žganju barve na podlago). Te površine so bolj odporne na nastanek senc in poškodbe ali obrabe zaradi pogostega čiščenja. Emajl je zelo trpežen material, ki je bolj odporen na vse sledi uporabe. Primerne so za pogosto uporabo, ker le-ta zahteva manj napora pri čiščenju in je manj verjetnosti, da bi nastali madeži. Pomanjkljivost, če lahko tako rečemo je, da je nekoliko dražja, vendar je življenjska doba zato parkrat daljša od lakirane. Garancija na Piši-Briši funkcijo pri emajliranih tablah je običajno 15-20 let.

3. Lakirane-klasične table: so narejene iz jekla in imajoekonomičen lakirni premaz, kakršen je za grobo primerjavo npr. kot pri vašemu avtomobilu. Lakirani premazi na beli tabli se obrabijo hitreje v primerjavi z emajlirano površino. Obraba laka bo povzročila bledenje, težje brisanje in več senc. To je mogoče omejiti z rednim čiščenjem. Bele table z lakirano pisalno površino so odlične, če iščete ekonomičen izdelek z odličnim razmerjem med ceno in kvaliteto. Če tablo uporabljate manj pogosto in ste nezahteven uporabnik, bo lakirana tabla prava izbira za vas. Naj poudarimo, lakirana tabla ima lahko s pravilno uporabo daljšo življensko dobo kot je navedeno v garanciji, če je pazljivost pri uporabi čistilnih sredstev zagotovljena, in se brez problema uporabljajo v šolah ali drugih objektih z dnevno zahtevno uporabo. Garancija na Piši-Briši funkcijo pri lakiranih tablah je običajno 5-10 let.

Nekaj še o markerjih za suho brisanje: obstaja ogromno različic markerjev za suho brisanje. Od klasičnih z črnilom namočenim v peno ali vato, do tekočega črnila, ki se nahaja rezervoarju markerja. Praviloma imajo cenejši markerji manj viden zapis od dražjih ravno zaradi moči črnila. Tekoče črnilo po navadi vsebuje močnejše pigmente, zato je zapis lahko bolj viden, bolj poln barve. Se pa zato težje briše na lakiranih površinah, ki so bolj porozne od stekla ali plastike. To pomeni, da vedno nekaj črnila pronica v mikroskopske neravnine pisalne površine, kar se vidi kot senca ali madež. Brez rednega čiščenja se to akumulira in končni rezultat je zapackana in umazana tabla. Priporočljivo je tudi obračanje odloženega markerja, da se črnilo ne zgosti preveč v eno točko.

Kolikokrat pa naj očistim tablo?

Če je le mogoče, je dobro bele table v šolah pri obsežni uporabi čistiti vsak dan (kot je bilo to običajno pri zelenih krednih), da preprečite pojav senc in madežev, potem pa glede na uporabe vse do enkrat mesečno. Umazanije z rok, hrane, pijače, prahu in lepljive ostanke traku je treba očistiti, ko se pojavijo ali najbolje vsak dan. Oljni ostanki markerjev lahko so za uporabo bele table škodljivi na dolgi rok. Temeljitejše čiščenje mora temeljiti glede na pogostost uporabe.

Čistilo Whitey pod kodo 5200

 S čim naj torej očistim tablo?

Večina uporabnikov uporablja priloženo magnetno gobico, ki pa je v nasprotju s splošnim prepričanjem namenjena hitri uporabi, za popolno belino pa se uporablja namensko čistilo. S tem seveda ni nič narobe, saj je temu tudi namenjena. Vedeti pa je treba, da je površina filca ali krpice na gobici zelo majhna v primerjavi z površino table. Zato se krpica hitro zamaže. Potem pa se začnejo težave. Prah posušenega črnila popolnoma zapolni pore krpice. Takrat krpica ne briše več, ampak samo še premika umazanijo po pisalni površini. Da bi tablo čistili samo z gobico, bi potrebovali ogromno filcev ali krpic, kar pa je zamudno in neekonomično.

Brisanje črnila pogosto pusti delce posušenega črnila, ki izgledajo kot temen prah. Krpo iz mikrovlaken rahlo navlažite z vodo in obrišite vse delce, ki ostanejo na plošči.

Krpice iz mikrovlaken so najbolj učinkovite

Zapise z alkoholnimi markerji, trdovratne sence ali packe, lahko odstranite tudi tako, da jih prepišete s Piši-Briši markerjem (za manjše površine) in nato uporabite namensko čistilo za tablo za temeljitejše čiščenje.

Zagotovite, da bo vaša gobica ali krpica vedno čista. Da, verjamite ali ne, gobice povzročajo večino težav na površini bele table. Pri uporabi umazane gobice lahko črnilo prenesete na čisto tablo. Predstavljajte si, da nenehno uporabljate umazano krpo; to bi imelo podoben dolgoročni učinek. Zato naj bo vaša gobica ali krpica vedno čista. Ponavadi zadošča že splakovanje z vodo in milnico, nato počakajte da se posuši. Mokri filc gobice je ponavadi še slabši kot umazan.

Po pomoti sem pisal po tabli z alkoholnim markerjem…kaj pa zdaj?

Brez panike! Nesreča se pač zgodi; včasih lahko namesto markerja za belo tablo pomotoma uporabite alkoholni marker. Verjeli ali ne, rešitev obstaja in ni potrebno, da preveč razmišljate o nakupu nove table.

2×3 čistilo kot razpršilo, pod kodo AS107 FORTE, oziroma Ink Remover, ne vsebuje alkohola ali grobih delcev. Ta rešitev zagotavlja, da je mogoče za vedno odstraniti trajne madeže črnila. Izdelek samo nanesite neposredno na umazano območje in pustite, da se rahlo raztopi. Postopek dokončajte tako, da obrišete ostanke z mehko krpico iz mikrovlaken in po potrebi postopek ponovite. Čistilo Forte lahko uporabite tudi kot osnovno čistilo za čiščenje belih tabel.

Čistilo AS107 Forte

Če povzamemo…čiščenje bele table ni zahtevno opravilo – sproti in dosledno čiščenje je res ključnega pomena. Čiščenje z krpico iz mikrovlaken in čistilom je zelo preprosto. Ne pozabite, da je čiščenje table enostavno kot štetje do 3 =)