Zakaj je pomembno imeti dober pisarniški stol?

Stoli rocada. Izbira pravilnega in kvalitetnega pisarniškega stola je zelo pomembna. Samo pomislite, da boste večji del svojih dni preživeli prilepljeni na pisarniški stol… Morda se zdi nepomembno, vendar je lahko izbira napačnega pisarniškega stola povezana z škodljivimi posledicami zdravja, posredno pa vpliva tudi na produktivnost. Z napačno izbiro se lahko pojavijo bolečine v hrbtu, več bolniških dni, nizka učinkovitost in veliko obiskov pri maserju ali zdravniku. Zato je pomembno najti pravi pisarniški stol za vsak dan, kot je pomembno tudi, da delate v okolju, ki vam omogoča, da ste najbolj produktivni.

Torej, glede na količino časa, ki ga vsi preživimo na svojih pisarniških stolih (8h+), je pomembno, da izberemo pisarniški stol, ki je dobro oblikovan, varen in udoben. Prvi proizvajalci sodobnih pisarniških stolov, so postavili temelje ergonomije, saj so se zavedali zakaj je to pomembno, kmalu pa je temu sledilo vse pisarniško pohištvo. Vemo, da obstaja na stotine ergonomskih pisarniških stolov, ki sledijo tej zasnovi. Žal pa morate izbirati enega izmed teh. =)

Če ste lastnik ali nabavik uspešnega podjetja in se sprašujete, zakaj bi morali vlagati v izbiro dobrega pisarniškega stola za vas, lahko tukaj napišemo nekaj razlogov:

  1. Ustvarite produktivnejše delovno okolje: opremljanje vaše pisarne z kvalitetnimi pisarniškimi stoli rocada bo zagotovo spodbudilo učinkovitejše timsko delo. Člani ekipe, ki sedijo na pisarniškem stolu, kot je stol rocada, se bodo tako lahko lažje osredotočili na delo brez motenj zaradi neugodja.
  2. Pravilna drža: če sedite na pisarniškem stolu, ki je slabo oblikovan, boste to prej ali slej začutili in zato sedeli v nerodnih položajih. Poskušali boste najti način, kako sedeti bolj udobno. Ne bo šlo. Slaba drža ne prispeva le k slabemu počutju in zdravju, ampak vpliva tudi na vašo pisarniško kulturo in njene člane. Kvalitetni pisarniški stoli rocada bodo spodbudili pravilno držo vaši ekipi in tako posledično zmanjšali zdravstvene stroške. Za izboljšanje drže in povečanje udobja (zlasti med daljšim sedenjem), so na voljo tudi ergonomske sedežne blazine. Obstajajo za vse vrste namenov (vožnja, invalidski voziček, pisarniški stol, potovanja itd.) in iz različnih materialov (spominska pena, hladilni gel itd.). Priporočamo, da si poiščite najboljšega zase.
  3. Nagradite vašo ekipo: nekatere študije dokazuejo, da kar 86 % pisarniških delavcev pravi, da je njihov pisarniški stol neudoben ali iztrošen, več kot polovica pa si želi, da bi ga zamenjali za boljši stol. Zaposleni si želijo, da se pri delu počutijo udobno in sproščeno. Ideja, kako lahko nagradite svoje osebje in jim pokažete, kako zelo jih cenite, je, da jim zdravje postane prednostna naloga. Investicija v dober in udoben pisarniški stol vam in podjetju pokaže skrb.

Ob nakupu pisarniškega stola imejte v mislih…

nastavljivo višino, ki jo ponuja. Višina sedeža, ki sega v povprečju od 45 do 55 cm od tal, bi morala ustrezati večini. Višina sedeža je nekaj, kar bi moralo biti enostavno in nastavljivo na vsakem pisarniškem stolu. Ta nastavitev omogoča, da so vaša stopala ravna na tleh, stegna vodoravna in roke v višini mize.

Večina pisarniških stolov omogoča prilagoditev svoje višine glede na tla s funkcijo pnevmatske nastavitve višine sedeža. Pravilno nastavljena višina sedeža vam bo zagotovila optimalno, uravnoteženo podporo za spodnji del hrbta, zadnjico in stegna. Ta drža bo tudi izboljšala prekrvavitev vaših stopal in razbremenila vse točke pritiska pod koleni.

Kako pomemben je sedalni del?

Širina in globina sedeža vsakega pisarniškega stola sta zagotovo pomembna za vaše udobje. Vsak sedež na pisarniškem stolu mora imeti dovolj širine in globine, da lahko udobno podpira sedečega. Standardna širina za pisarniški stol se giblje od približno 43 do 51 cm. Globina sedeža (to je mera od sprednjega do zadnjega dela sedeža) mora biti tudi dovolj velika, da lahko sedite s hrbtom ob naslonjalo pisarniškega stola z 5 do 10 cm med spodnjo stranjo vašega kolena in sedeža stola. Če tega ni, se boste na koncu počutili, kot da visite s stola, kar pa je vsekakor neprijetno.

Pravilno nastavljena globina sedeža vašega pisarniškega stola vam bo zagotovila večjo oporo za hrbet in enakomerno porazdelila telesno težo po sedežu. Tako bo razbremenjen pritisk tam, kjer se vaša medenica dotika sedeža, kot tudi na kolenskih sklepih.

Kaj pa podporni del hrbtenice?

Podporni del stola ali ledvena opora je za spodnji del hrbta ključnega pomena. Vaša hrbtenica je v ledvenem delu ukrivljena navznoter in se splošči, ko sedite dlje časa brez ustrezne opore, še posebej, če položaj sedenja ni pravilen. Brez prave ledvene podpore, oslabite mišične strukture v spodnjem delu hrbtenice. Dražji pisarniški stoli imajo ponavadi funkcijo prilagajanja ledvenega dela. Tako lahko dobite ustrezno podporo za  notranjo krivuljo spodnjega dela hrbta ter ohranite pravilno in zdravo držo tudi do več ur.

Naslonjalo vašega pisarniškega stola mora podpirati naravno krivuljo hrbtenice, pri čemer je posebna pozornost namenjena zagotavljanju ustrezne opore v ledvenemu delu. Zato mora biti naslon vašega pisarniškega stola širok približno 30 do 50 cm.

V izvedbah, ko sta sedež in naslon skupaj kot en kos, mora biti naslonjalo prav tako nastavljivo naprej in nazaj. Še posebej je priročen zaklepni mehanizem, ki preprečuje, da bi naslon šel predaleč nazaj, po tem, ko ste že nastavili pravi kot.

Kateri so najboljši materiali?

Vaš pisarniški stol mora biti narejen iz kvalitetnega materiala z dovolj bogatim oblazinjenjem, da boste lahko udobno sedeli čez cel dan. Bolj zaželeno je imeti naslon in sedež iz materiala, ki diha, kot tršo podlago. Pisarniški stol rocada ima na primer zasnovo značilno obliko, ki je bolj trpežna in ponuja dober pretok zraka.

https://ing-plus.si/pisarna/pisarniski-stoli/rocada-ergoline-manager-double-black-rd-937hr-b

Povzetek. Verjamemo, da bo iskanje najprimernejšega pisarniškega stola za vas zdaj, ko ste prebrali ta blog, lažje. Najpomembnejša stvar, ki si jo morate zapomniti, je, da je najboljši pisarniški stol udoben. Tako preprečuje kakršne koli obremenitve in potencialne poškodbe, hkrati pa spodbuja dobro držo. Tako boste na pravi poti, da boste imeli srečen, zdrav in produktiven delovnik.

Pomen simbolov pri stolih Rocada

Rocada – vrtljivi sistem

Sedež in naslonjalo sta sestavljena iz ene enote, ki omogoča gladko gibanje nazaj in naprej. Regulacijo naklona naslonjala je mogoče prilagoditi s samo težo uporabnika in pomočjo vzvoda pod sedežem. Lahek pritisk na plinski ročaj aktivira ali deaktivira sistem zibanja naslonjala.

Rocada – sinhronizirani vrtljivi sistem

Rocadin sinhronizirani vrtljivi sistem omogoča nastavitev sedeža in naslonjala sinhronizirano samo z gibi sedeče osebe. Ko je naslonjalo nagnjeno nazaj ali naprej, se sedež prav tako nastavlja samodejno za dosego popolnega delovnega položaja v vsakem trenutku. Ta položaj lahko nastavite na kateri koli točki vzdolž poti, da zagotovite najboljšo posturalno podporo hrbta. Sistem omogoča tudi nežno zibanje, nastavljivo le z težo uporabnika.

Rocada – natavljivo naslonjalo

Rocada – natavljiva višina sedalnega dela

Rocada – 360° vrtenje

Rocada – nastavljiva višina naslonjala