Nega usnja Alaskan MAKER

Nega usnja Alaskan MAKER. Najprej malo osnove. Kaj je usnje, iz kje se ga pridobiva in zakaj je tako cenjen?

Usnje je naravni material, večinoma narejen iz živalske kože. Slovi po svoji vzdržljivosti, prilagodljivosti in moči, zaradi česar je priljubljena izbira za oblačila, modne dodatke, opremo doma in avta.

V sestavi ima značilno teksturo in mehak videz. Z naravnimi variacijami v barvi, zrnatosti in oznakah, ki mu dajejo značaj in čar.

Nadaljno se ga obdeluje lahko na različne načine. Tako se dosežejo variacije zaključkov, kot na primer gladki, semiš ali eko (poznani tudi kot skaj).

Usnje se po naravi prilagaja okolici, v katero je umeščen. Prilagaja se torej sobni, avto temperaturi ali temperaturi vašemu telesu in jo tako tudi vzdržuje.

Sčasoma pa usnje z obrabo in izpostavljenostjo vremenskim vplivom razvije čudovito patino. Čeprav gre za razmeroma drag material, mnogi ljudje cenijo njegov brezčasen slog, dolgoživost in kakovost. Na splošno je usnje vsestranski in trpežen material, ki doda pridih prefinjenosti in razkošja vsaki obleki ali prostoru.

Sonce, mivka, vlaga in dež niso prijatelji usnja. Postopoma ga bodo osušili.

Zato je potrebno čiščenje in nega.

Če je usnje mokro, ga je potrebno najprej posušiti. Popivnajte (ne drgnite!) presežek vode, preostanek pa pustite, da se posuši na zraku. Ne uporabljajte sušilcev za lase. Ko torbo sušite, notranjost napolnite s časopisnim papirjem, da bo le-ta obdržala obliko in da bo lažje absorbirala vlago iz notranjosti.

Usnje na mojem izdelku je popolnoma suho. Kaj lahko naredim?

Položite izdelek na čisto, ravno površino. S krpo zajamite kanček namenske kreme za usnje. Kremo namažite po usnjenih delih torbe. Pustite, da se suši nekaj ur, tako se izognete prenosu kreme na oblačila.

Pomembno je, da skrbite tudi za čistočo. Nega usnja Alaskan MAKER.

Imejte čiste roke – olje in umazanjija z rok se zlahka prenesejo na usnje.

Vsak drugi dan hitro obrišite svoj usnjen izdelek z mehko, suho ali rahlo vlažno krpo.

Enkrat ali dvakrat letno pa odstranite nakopičeno umazanijo tako, da obrišete usnjeno torbo s čistilom, izdelanim posebej za usnje. Nanesite s krožnimi gibi in obrišite z rahlo vlažno krpo, da ne zamašite por na usnju.

V kolikor pa izdelka ne uporabljate, ga shranjujte pravilno.

Pravilno shranjevanje je pomembno. Usnje vedno shranjujte v prostoru, zaščitenem pred vročino, vlago, sončno svetlobo in prahom – po možnosti v vrečki ali škatli iz blaga (nikoli v plastični). Dobro jih prezračite vsakih nekaj tednov, da preprečite razvoj plesni. Če je usnje pravilno negovano, bo sčasoma postalo lepše, bolj robustno in zanimivo.