Kako izbrati pravi nosilec za vaš TV?

Prilagodljivi odmični TV nosilec
Idealno za montažo v kot

Izbiranje pravega nosilca za vaš TV se lahko na prvi pogled zdi izjemno duhamorno delo. Še posebno pri količini ponudbe na tržišču, če pa ste dovolj dobro poučeni o vseh možnostih, je izbor hiter in zelo enostaven. Marsikdo se z nosilci niti ne ukvarja in TV postavi kar na originalno, priloženo stojalo, pa bi morda, če bi bil seznanjen z vsemi opcijami, lahko dosegel dosti boljšo celostno izkušnjo gledanja. Dejstvo je, da naknadno kupljeni nosilci za TV prihranijo prostor, dodajo udobje in preprosto nudijo dober izgled. Če ste ravno pri izbiranju TV nosilca, smo vam tu celoten postopek poenostavili na najbolj enostavni možen način.

Začnimo z nekaterimi podrobnostmi, ki jih je potrebno upoštevati:

KAKO VELIK ZASLON imam, KOLIKO TEHTA in KAKO so postavljene luknje za montažo?

Morebitni odgovor; diagonala 45 col ali inčev (1 cola = 2.54 cm), teža 15 kg, VESA 200×200

Ali se mora stenski televizor premikati ali je lahko fiksen?

Morebitni odgovor; rad bi ga pritrdill 1. fiksno ali 2. pritrdil na stojalo, ki je lahko prenosno ali pa mobilno s koleščki za premikanje po prostoru

KJE bo televizor nameščen, glede na prostor – na steni, v kotu stene, stropu ali tleh?

Morebitni odgovor; potrebujem 3. stenski, 4. odmični (pregibni) 5. stropni nosilec, 6. TV stojalo

POTREBUJEM ZASUK ZASLONA LEVO-DESNO!

Odgovor; pri stenskemu nosilcu to nudijo 4. odmični (pregibni) nosilci, 5. stropni nosilci in 6. TV stojala

Ali potrebujem prilagodljiv NAKLON nosilca za idealen vidni kot?

Morebitni odgovor; 6. da, televizor bom postavil na višje mesto od linije mojih oči in 7. ne, TV zaslon bo v isti ravnini z mojimi očmi

1. V mislih imejte površino, kamor ste si želeli postaviti vaš TV zaslon.

Vsi nosilci za televizor izpolnjujejo standardni vzorec montažnih lukenj (zmeraj 4 s kovinskimi navoji) na zadnji strani, imenovan kot VESA standard. Združenje za standardizacijo video elektronike je organizacija, ki je pripravila ta standard in v bistvu zagotavlja, da bo kateri koli stenski nosilec ustrezen za vaš televizor, če ustreza določenim specifikacijam.

Seveda niso vse stene enake. Večino TV stenskih nosilcev je mogoče pritrditi na zidane stene in pri reflecti vključujejo ves montažni material, ki zagotavljaja varno montažo za vaš TV. Izjema so le suho montažne stene, izdelane iz mavca, kjer so nujno potrebni namenski sidrni vložki, da se teža lažje porazdeli po večji površini. Dejstvo, ki ga je potrebno upoštevati je, da so lahko tudi najtanjši televizorji presenetljivo težki.

Na tej točki naj omenim, da čeprav VESA standard omogoča standardiziran vzorec namestitve, ne upošteva velikosti in teže vašega televizorja.

Navedene velikosti diagonal pri stenskih nosilcih so OCENE in vključujejo večino zaslonov z neko diagonalo, vedno pa so lahko tudi izjeme. Zato vedno preverite 3 faktorje; DIAGONALO, TEŽO in VESA standard, saj se pri količini ponudbe TV zaslonov hitro zgodi, da kakšen od teh faktorjev presega okvire, zapisane za določeni nosilec. Najbolj banalno, kar se vam lahko zgodi je, da ste TV zaslon pritrdili na prevelik nosilec, ki bo viden pri gledanju nanj. Ali pa je na primer vaš nosilec namenjen samo za 32-palčni televizor in nanj poskušate namestiti 50-palčni televizor, lahko pri odmičnih (pregibnih) nosilcih pričakujete upognjen ali celo zlomljen nosilec, razpoke na stenah zaradi zlomljenih sider, in na koncu-koncev razbit zaslon na tleh.

Zato dobro preverite specifikacije vašega stenskega nosilca, da določite največjo velikost in težo zaslona, ​​ki ju le-ta dovoljuje.

2. Vrste stenskih nosilcev

Prepričajte se, kakšno funkcijo želite od svojega stenskega nosilca. Ali želite preprosto fiksno pritrditev ali pa morda možnost nastavljanja različnih kotov in prilagajanja? Glavne vrste nosilcev, ki so na voljo, vključujejo:

STENSKI nosilci BREZ NAKLONA za TV, ki delujejo tako, da držijo televizorje v fiksnem, varnem položaju in se ne premikajo v nobeno smer ali nagibajo pod določenim kotom. Največja prednost teh vrst TV nosilcev je, da se večina šteje za ploske, ki so zasnovani tako, da je vaš televizor čisto blizu stene.

Obstajajo tudi fiksni nosilci za TV, ki že vključujejo funkcijo hitrega odklopa.

Nekateri imajo celo prostor za ključavnico, ki zagotavlja dodatno varnost na javnih mestih ali celo vodno tehtnico za lažjo montažo. Prednost je vsekakor cenovna dostopnost in enostavnost montaže, tako da vaš TV zaslon vedno ostane vzporeden s steno. Izbira takega nosilca je najboljša takrat, ko večinoma sedite neposredno pred televizorjem, ki je v optimalnem položaju, kotu in višini.

Ploski TV nosilec

NAKLONSKI stenski nosilci za TV omogočajo postavitev TV nosilca višje na steno za nagibanje navzdol.

S tem se zmanjša bleščanje samega zaslona, zunanje svetlobe ali osvetlitve prostora ter tako zagotovite udobnejši kot gledanja, vendar ta večinoma ni več kot 20°.  

Običajno je idealen položaj za TV v višini oči, ki je lahko v večini družinskih sob zelo nizko na steni. Naklonski nosilec, nameščen višje na steni, ohranja televizor izven dosega živali ali majhnih otrok.

Dejstvo pa je, da je tako montiran nekoliko dlje od stene, v povprečju vsaj 4 cm. Ti nosilci so najboljša izbira takrat, kadar morate televizor postaviti nad idealno raven gledanja, na primer visoko na steno, kot so stene nad omaro, kaminom…

ODMIČNI ali PREGIBNI nosilci pa zagotavljajo poleg vertikalnega nagibanja tudi horizontalni zasuk takrat, ko želite doseči boljši kot za gledanje na naslon po diagonali prostora.

TV NOSILEC za 23-55 col FLEXO 55-4040TC 23162

STROPNI nosilci omogočajo zaslonu visenje s stropa, in to takrat, ko stenska rešitev ne pride v poštev. Stropni nosilci imajo večinoma nastavljiv naklon glave, kar je zelo pomembno za korekcjio kota gledanja. Lahko se montirajo v kot prostora, kot tudi na strop in celo mansardni (poševni) strop.  

Posebno primerni so za zaslone, ki prikazujejo razna obvestila, kot je to naprimer na različnih hodnikih šol, podjetij, postaj, letališčih,…

Stropni TV NOSILEC za 23-42 col PALLAS L 23125

TV stojala

Največja prednost TV stojal je, da jih lahko uporabljate kjer koli v prostoru. Stojalo ima nagibni mehanizem za nastavitev zaslona na vam najboljši možni položaj gledanja ali dodatno vgrajene police za postavitev dodatnih elektronskih enot.

TV stojalo reflecta lahko preprosto in hitro premaknete na najboljši položaj za gledanje v prostoru, kjer se nahaja. Izdatne nastavitve naklona omogočajo, da lahko dobite najboljši možni kot gledanja za vse gledalce.

Sistem mobilnih TV stojal reflecta je na voljo za TV sprejemnike različne velikosti . Nosilnost TV stojal je predpisana in vedno presega težo televizorja. TV stojalo ima adapter, ki je združljiv z VESA standardom, za enostavno montažo.  Ima lahko mobilna kolesca ali pa je postavljeno na ravno ploščo oziroma stoji na nogah.

Enojno TV stojalo za večje zaslone

3. Kaj je VESA standard?

VESA standard je standard za pritrditev zaslonov /LCD/monitorjev na nosilce za monitor ali TV. Glede na velikost in težo zaslona so definirane vsaj štiri luknje (4-je kovinski navoji za vijake tvorijo obliko kvadrata ali pravokotnika).

S standardom VESA lahko vaš televizor pritrdite na nosilec za monitor za steno, mizo ali strop. Predpogoj je, da imata zaslon in nosilec zanj z enakim VESA standardom (NOSILEC ima vedno na voljo več VESA standardov, pri TV zaslonu pa je na voljo samo en s fiksnim razmakom montažnih lukenj).

Primer montaže

Kateri VESA standardi so potem na voljo?

VESA standard so razdeljeni na različne VESA klasifikacije, tako imenovani MIS (Mounting Interface Standard). Najpogostejši so VESA MIS-D, VESA MIS-E in VESA MIS-F. Obstajajo tudi klasifikacije VESA MIS-A, VESA MIS-B in VESA MIS-C, ki pa niso tako pogosto zastopane. VESA MIS-B je primeren za monitorje do teže 2 kg, VESA MIS-C za max. 4,5 kg. Razvrstitev omogoča več razlikovanja glede na velikost diagonale zaslona in največjo dovoljeno težo.

VESA MIS-D / MIS-E / MIS-F

Računalniški zasloni in manjši televizorji imajo običajno standard VESA-MIS-D. Z večjo velikostjo zaslon /velikostjo monitorja/televizije in njihovo večjo težo, se običajno uporabijo standardi VESA MIS-E ali MIS-F.

VESA-MIS-D

VESA standard/razmak lukenj: 75×75, 100×100 mm

Največje dovoljena teža: 14 kg

Diagonala zaslona: 30,5 do 58,3 cm

VESA MIS-E

VESA standard/vzorec lukenj: 200×100, 200×200 mm

Največje dovoljena teža: 22,7 kg

Diagonala zaslona: 58,4 do 78,6 cm

VESA-MIS-F

VESA standard/vzorec lukenj: 400×200, 400×400, 600×200, 600×400, 800×400 mm

Največje dovoljena teža: 113,6 kg

Diagonala zaslona: 78,7 do 228,6 cm

Shema in dimenzije TV nosilca

Kako naj torej ugotovim, kater VESA standard ima moj TV?

Skoraj vsi proizvajalci monitorjev/televizorjev (kot so Acer, Asus, Benq, Dell, Eizo, Grundig, HP, LG, Philips, Samsung, Sharp, Sony, Telefunken, Toshiba…) imajo na zadnji strani zaslonov ustrezne luknje z navojem za pritrditev na izbran nosilec, ki so v pravokotniku ali kvadratu.

Podan je v mm (100×100, 200×200, 300×200, 300×300, 400×400, …), in je ponavadi v tehničnih specifikacijah TV zaslona, lahko pa enostavno izmerite razmak 4-ih lukenj ali pa v iskalnik vpišete VESA in model vašega televizotja. Povezava na youtube.

Vir za VESA standard: https://www.vesa-standard.com/index.html