Vse o »čudežni« krpici iz mikrovlaken

Vse o »čudežni« krpici iz mikrovlaken oziroma kaj je pravzaprav »mikrofibra ali angl. microfiber«, oziroma krpica iz mikrovlaken?

Zdi se, da so danes mikrovlakna in izdelki iz mikrovlaken vsepovsod. Mikrovlakna najdete v gospodinjskih čistilnih krpah, športni opremi, oblazinjenju pohištva in avtomobilh ter celo v posteljnini. Toda kaj so mikrovlakna in ali so res nekaj novega? Lahko rečemo, da gre za tekstil, izdelan iz super fine sintetične preje, razcepljene na milijone mikroskopskih vlaken, ki so do 100-krat tanjša od človeških las. To sami tkanini daje ogromno površino in jo naredi zelo vpojno – krpa iz mikrovlaken lahko zadrži do sedemkratno težo v vodi.

Vsi izdelki iz mikrovlakn, ki so trenutno na trgu, so umetni. Večina je narejenih iz poliestra, lahko pa jih pomešajo tudi z najlonom, da dodajo moč in vodoodbojnost. Nekaj ​​jih je narejenih iz rajona, ki ima podobne lastnosti naravne svile. Glede na obliko, velikost in kombinacijo materialov lahko mikrovlakna prevzamejo različne lastnosti, kot so trdnost, mehkoba, vpojnost vode ali odbojnost.

Kdaj se ja vse skupaj začelo?

Proizvodnja teh ultra finih vlaken se je dejansko začela že v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Morda se spomnite Ultrasuede iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ki je nastala izpod rok, dr. Miyoshi Okamote, znanstvenika, ki je delal za Toray Industries. Na Japonskem se prodaja pod blagovno znamko Ecsaine. Pogosto jo opisujejo kot umetni nadomestek za semiš usnje. Znanstveniki pa so še naprej iskali nove poti, saj vse več podjetij razvija uporabo tkanin za enostavno nego, ki si jih želijo potrošniki.

Vse o »čudežni« krpici iz mikrovlaken – Uporaba in nega.

Krpe iz mikrovlaken najdete v vsaki bolj založeni trgovini in so odlične za čiščenje tabel. Tkane so tako, da so močne in dolgotrajne, zaradi izredno finih umetnih vlaken pa ne puščajo niti ali umazanije. Zaradi vrste uporabljenih mikrovlaken so te krpe elektrostatične in vpijajo tudi maščobo in olje. Zaradi fine izdelave so lahko celo do neke mere antibakterijske, saj bodo pobrale majhne bakterije, ki jih bombažna krpa ali naravni filc (klobučevina, prekuhana volna) ne more, kaj šele sintetični, ki je večinoma na vseh magnetnih gobicah. Za zelo umazane površine na tabli uporabite namensko čistilo in mikrovlakensko krpico.

Čistilne krpe iz mikrovlaken je priporočljivo po vsaki uporabi oprati v detergentu za pranje perila. Pri pranju krpic iz mikrovlaken ne uporabljajte klorovega belila. Belilo ali kisle raztopine lahko poškodujejo vlakna. Prav tako ne dodajajte mehčalca, ker bo zamašil vlakna in jih naredili manj učinkovita. Vlakna se lahko dejansko tudi stopijo pri visokih temperaturah in poškodbe ostanejo trajne.

Krpica iz mikrovlaken ima moč, da iz površine odstrani posušen prah, maščobo in sence ostankov črnila markerjev ali krede, zato je idealna za temeljito čiščenje pisalne površine table in navsezadnje popolno belino le-te.

Se še spomnite zelenih tabel?

Vse o »čudežni« krpici iz mikrovlaken – Zakaj krpica iz mikrovlaken »lahko« iz bombaža pa »ne more«?

Bombažne čistilne krpe so cenejše, vendar ne absorbirajo ali zadržujejo tako dobro umazanije kot so to sposobne takšne z mikrovlakni. Bombažne krpe večinoma samo »premikajo« umazanijo po površini. Ker so bombažne krpe narejene iz organskih in ne sintetičnih materialov, skrivajo v sebi vonjave in bakterije. Bombaž se suši počasneje in za seboj pušča vlakna, kar je vidno takoj, ko čistite npr. steklo.

Mikrovlakna imajo daljšo življenjsko dobo kot bombaž in so na splošno artikel z dolgo življenjsko dobo, saj so narejena iz plastike, ki lahko traja stoletja, da se biološko razgradi. To predstavlja tudi ekološki problem, zato svojo krpico redno čistite, da bo iz vseh teh razlogov v uporabi čim dlje.